wtorek, 12 lipca 2011

Maseczki domowej roboty dla każdego rodzaju skóry


Czysta natura na twarz. Zapomnij o sztucznych kosmetykach - te same efekty możesz osiągnąć wykorzystując zawartość własnej lodówki. Z korzyścią dla siebie i środowiska naturalnego. Przepisy na maseczki dla każdego rodzaju skóry - suchej, mieszanej, tłustej, trądzikowej. Znalezione w internecie i przekazane dalej.

Skóra normalna, sucha i wrażliwa

Maseczka z siemienia lnianego (dla cery wrażliwej):

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą i zmieszać na papkę. Możliwie jak najcieplejszą położyć na twarz, zmyć dobrze ciepłą wodą po 20 min. Maseczka działa oczyszczająco i odżywczo.

Maseczka żółtkowa:
Utrzeć żółtko z odrobiną oliwy (ok. 1/2 łyżeczki). Rozprowadzić równomiernie na twarzy i szyi. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.

Maseczka miodowa:
Łyżeczkę miodu utrzeć z łyżeczką słodkiej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.

Maseczka mleczno-jarzynowa:
Łyżeczkę świeżego twarożku zmieszać z łyżeczką słodkiej śmietanki i łyżeczką soku z marchwi (lub utartą drobno marchewką). Papkę rozprowadzić na twarzy. Spłukać ciepłą, a następnie letnią wodą.

Maseczka owocowa:
Rozgnieść dobrze 3 duże truskawki i kilka malin, dodać łyżeczkę świeżej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć ciepłą wodą.

Maseczka bananowo – mleczna (nawilżająca, do cery wrażliwej):

Połówkę banana rozgnieć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki mleka UHT (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu i całość dobrze wymieszać. Nałożyć na twarz na 15 min., zmyć ciepłą wodą.

Maseczka z marchewki (dla cery suchej i wrażliwej):

Sok z marchwi wymieszać z otrębami / kiełkami pszennymi i trzymać na twarzy przez 15 min. (uwaga na ilość soku, marchewka farbuje!). Maseczka doskonale poprawia wygląd skóry nadając jej wspaniały kolor. Dodatkowo pomaga leczyć drobne otarcia i urazy.

Maseczka z cytrusów (dla cery suchej i normalnej):
Zmieszać sok (z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta) z niewielką ilością oliwy z oliwek i pianą ubitą z jednego białka lub żółtka.
Cytrusy zawierają dużo witaminy C i kwasów AHA. Wykorzystując to skóra lekko się rozjaśni, zrogowaciały naskórek się złuszczy, a pory pozamykają się i ściągną.

Maseczka bananowa I (dla cery suchej): 
Banana rozgnieść na papkę, zmieszać z 3 łyżeczkami twarożku lub gęstej śmietany. Nakładać na twarz, łokcie, dłonie i kolana na 15 min.
Banan to “magazyn” odżywczych witamin, magnezu, żelaza potasu i fosforu. Ma zastosowanie przy zmiękczaniu suchej i łuszczącej skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają elastyczność.

Maseczka bananowa II (dla skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień): 
Rozgniecionego banana wymieszać starannie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Doskonale nawilża, wygładza, likwiduje podrażnienia.


Maseczka z brzoskwini (dla cery normalnej):
Sok z 1 brzoskwini, łyżeczka zmielonych płatków owsianych, odrobina surowego mleka. Składniki wymieszać na papkę. Nałożyć na dekolt i twarz na pół godziny, po czym spłukać letnią, przegotowaną wodą.

Maseczka z pietruszki (dla skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień):
3 łyżki stołowe twarogu zmieszać z garścią świeżo posiekanej zielonej pietruszki, nałożyć na twarz i szyję. Zmyć letnia woda.
Odświeża, uspokaja, odżywia.

Maseczka hiszpańska (dla cery suchej i delikatnej):

Filiżankę moczonej przez kilka godzin fasoli rozgotować w niewielkiej ilości wody, po czym przetrzeć przez sito. Gorącą papkę zmieszać z sokiem z polowy cytryny i łyżką stołową oliwy z oliwek. Jeszcze ciepłą rozsmarować na twarzy i pozostawić na 10-15 minut.
Działa odżywczo, wygładzająco.

Maseczka z maki (dla cery suchej i normalnej):

Ok. 2 łyżki maki zmieszać z łyżeczką miodu i dodawać powoli (ciągle mieszając) cieple mleko, aż powstanie pasta. Nałożyć na twarz, po 15 min. zmyć letnia woda.
Maseczka wygładza i oczyszcza skore.

Maseczka z miodu i jajka (dla skóry suchej):
Łyżeczka kremu nivea, jajko, łyżka olejku migdałowego, łyżka miodu. Oddzielić żółtka od białek, wmieszać powoli olejek do żółtka. Później dodać miód i na koniec ubite białko. Dobrze wymieszać. Położyć na twarz i szyje na 30 min, po czym ściągnąć chusteczkami higienicznymi.

Maseczka jourtowo-miodowa (dla suchej skóry):
Pol kubeczka jogurtu naturalnego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki olejku z kiełków pszenicy. Wszystko zmieszać, położyć na twarz na 10 min. Zmyć letnia woda.

Maseczka z płatków owsianych (dla skóry normalnej, wrażliwej i suchej):

2 łyżki drobnych płatków owsianych, lub (nawet lepiej) mąki pełnoziarnistej, 2 łyżki mleka. Składniki zmieszać w pastę i pozostawić do nasiąknięcia. Jeśli trzeba, dodać trochę płynu (maseczka powinna się łatwo rozsmarowywać). Nanieść na twarz i szyję, pozostawić na ok. 20 minut. Następnie zmyć letnią wodą.
Skóra stanie się gładka i aksamitna.

Maseczka śmietankowa (oczyszczająca - dla cery normalnej i suchej):

4 łyżki śmietany, kilka kropli soku z cytryny.
Mieszankę dobrze zmieszać, nałożyć na twarz i zostawić na 20 min., zmyć letnia woda i dodatkowo spłukać zimna.

Maseczka z miodu i śmietany (dla cery normalnej i suchej):

2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka miodu, płatki pszenne.
Śmietanę i płynny miód dobrze zmieszać i dodać tyle płatków, aby powstała gęsta papka. Pozostawić na twarzy przez 20 minut, spłukać letnia woda.
Działa oczyszczająco, nawilżająco i łagodząco.

Maseczka twarogowo-bananowa (dla cery normalnej i suchej):
2 czubate łyżki twarogu, łyżka śmietany, mały banan,1 żółtko.
Wszystkie składniki utrzeć na masę, nanieść na twarz i szyję, pozostawić na pół godziny, a następnie spłukać letnia woda.

Maseczka z olejku i jajka (dla cery normalnej i suchej):

Żółtko, 5 ml olejku z kiełków pszenicy, 125 ml odwaru rozmarynowego.
Żółtko zmieszać z olejkiem i nałożyć na twarz na 20 min., przykrywając ciepłym kompresem rozmarynowym (bawełniana ściereczka zanurzona w odwarze, lekko wyciśnięta). Następnie spłukać letnia woda.

Maseczka jogurtowa (dla cery suchej):
2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu i/lub kilka kropel oliwy z oliwek.


Skóra tłusta:

Maseczka drożdżowa I (dla cery tłustej, zanieczyszczonej):
10 dag drożdży lub łyżka soli morskiej, zmieszać z mlekiem. Rozprowadzić na twarzy i dekolcie, po 10 min. zmyć.

Maseczka drożdżowa II:
Łyżkę drożdży wymieszać z przegotowaną zimną wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Papkę nałożyć na twarz i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zwilżonymi opuszkami palców rozmasowywać maseczkę na skórze przez kilka minut. Zmyć.
Maseczka ma działanie złuszczająco-oczyszczające i wybielające.

Maseczka ziołowa I:
Z ok. 5 dag ziół: kwiat rumianku, ziele krwawnika, kwiat nagietka, ziele tymianku sporządzić napar (mogą być zmieszane herbatki). Połączyć go z mąką ziemniaczana (tyle, aby powstała konsystencja zwartej papki), dokładnie wymieszać całość i ciepła maskę nakładać na oczyszczona twarz. Po 10 min. zmyć, najlepiej przegotowaną wodą.
Maseczka ziołowa II:
Łyżkę zmielonych ziół: ziela skrzypu, bratków, siemienia lnianego i kwiatu rumianku (w równych proporcjach) zalać niewielką ilością wrzątku, starannie wymieszać. Po ostygnięciu do temperatury ciała rozprowadzić na twarzy. Dobrze jest przykryć twarz płatkami ligniny. Zmyć letnią wodą.

Maseczka ściągająca z płatków owsianych (dla cery tłustej i mieszanej):

łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę zmielonego skrzypu polnego rozetrzeć na papkę z przegotowaną gorącą wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny lub soku z żurawin. Maskę po 20 minutach zmyć.

Maseczka maślankowa:

1/2 szklanki maślanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki migdałowych otrębów, trochę świeżego soku z ogórków. Maślankę zmieszać z sokiem z ogórka i otrębami. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt na pół godziny. Następnie dobrze spłukać i lekko natrzeć mlekiem.

Maseczka jogurtowa I:
1/2 kubka jogurtu, 1/2 szklanki mleka. Nałożyć jogurt na twarz i zostawić do wyschnięcia. Zmyć letnim mlekiem, a następnie zimną wodą.

Maseczka jogurtowa II:

2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu i/lub kilka kropel oliwy z oliwek. Jeśli na skórze występują wypryski, dodać łyżeczkę soku z cytryny lub łyżeczkę herbaty rumiankowej. Gotowa papkę nałożyć na twarz na 20 min., zmyć dużą ilością cieplej wody.

Maseczka miodowo-jabłkowa:

1 łyżka płynnego miodu, jabłko.
Zetrzeć drobno jabłko i zmieszać z płynnym miodem. Przygotowaną masę nałożyć na twarz na 20 min., następnie spłukać letnią wodą.
Maseczka usuwa zanieczyszczenia skóry i wygładza cerę.

Maseczka miodowa z białkiem:
2 łyżeczki płynnego miodu, 1 białko.
Ubić luźno białko z miodem. Przygotowaną masę nałożyć na twarz na 25 min., następnie spłukać letnią wodą.
Maseczka działa przeciwzapalnie, gojąco i napinająco.

Maseczka z ziemniaka – przeciw błyszczącej skórze:

Rozgnieciony, ugotowany ziemniak zmieszać z 2 łyżkami zimnego mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny. Rozłożyć na twarz, po 10 min zmyć.

Maseczka z mąki (dla skóry tłustej i mieszanej):
Ok. 2 łyżki maki zmieszać z łyżeczką miodu i dodawać powoli (ciągle mieszając) ciepłą herbatę rumiankowa, aż powstanie pasta. Nałożyć ja na twarz, po 15 min zmyć letnią wodą.
Maseczka wygładza i oczyszcza skórę tłustą i mieszaną.


Skóra mieszana

Maseczka twarożkowa (dla cery mieszanej):
2 łyżki serka homogenizowanego zmieszać z sokiem z polowy cytryny.

Maseczka octowo-jogurtowa (dla skóry tłustej i mieszanej):
2 łyżki jogurtu (lub 50 g serka homogenizowanego) zmieszać z łyżeczką octu jabłkowego. Nałożyć na twarz i szyje, po 15 min zmyć. Maseczka ujędrnia i odświeża tłustą i mieszaną skórę.

Maseczka jogurtowa:
2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu i/lub kilka kropel oliwy z oliwek i łyżeczkę octu jabłkowego. Papkę nałożyć na twarz na 15 min, zmyć ciepłą wodą.

Maseczka z maki (dla skóry tłustej i mieszanej):
Ok. 2 łyżki maki zmieszać z łyżeczką miodu i dodawać powoli (ciągle mieszając) ciepłą herbatę rumiankowa, aż powstanie pasta. Nałożyć ja na twarz, po 15 min zmyć letnią wodą. Maseczka wygładza i oczyszcza skórę tłustą i mieszaną.

Maseczka ściągająca z płatków owsianych (dla cery tłustej i mieszanej):

łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę zmielonego skrzypu polnego rozetrzeć na papkę z przegotowaną gorącą wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny lub soku z żurawin. Maskę po 20 minutach zmyć.



Dla cery trądzikowej:

Maseczka z pomidorów I:
Maseczka działa antybakteryjnie i rozjaśniająco: 1 dojrzały pomidor zmiksować z 2 łyżkami jogurtu i ½ łyżeczki gliceryny. Nałożyć na twarz (oczy i usta pominąć). Po 10 min zmyć ciepłą wodą.

Maseczka z pomidorów II:

Nadaje się do cery tłustej lub trądzikowej. Nałożyć plasterki lub papkę z pomidorów na twarz i odczekać 15 minut. Zmyć ciepłą wodą.

Maseczka jogurtowa I:
Nałożyć jogurt (lub twarożek) na twarz jak maseczkę (można dodać łyżeczkę miodu) i pozostawić na 10-15 minut. Maseczka nawilża skórę i pomaga przy trądziku.

Maseczka jogurtowa II:
2 łyżki jogurtu naturalnego zmieszać z łyżeczką miodu i/lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny i/lub łyżeczka herbaty rumiankowej. 20 min trzymać na twarzy, zmyć dużą ilością cieplej wody.

Maseczka drożdżowa:
Działa oczyszczająco i wygładzająco. Wskazana przy cerze z trądzikiem, zwęża pory. Parę kropli ciepłego miodu utrzeć z 3 dag drożdży. Przy cerze suchej warto dodać 3-4 krople oliwy. Papkę nakładać na twarz i szyję. Po 15 min zmyć letnią wodą (przegotowaną).

Maseczka malinowa:
Leczy zmiany trądzikowe, oczyszcza cerę z zaskórników i krost, zamyka pory, działa ściągająco. Ok. 10 malin rozgnieć na masę. Nałożyć na twarz i zmyć po 15 min. Przemyć twarz łagodnym tonikiem.

Maseczka z cebuli:

Dla cery trądzikowej doskonała jest maseczka z ugotowanej cebuli, roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nałożyć na twarz na ok. 30-45 minut i zmyć herbatą rumiankową.

Maseczka migdałowo-herbaciana:
2 łyżeczki olejku migdałowego zmieszać z 4 kroplami olejku herbacianego. Nałożyć na 10 min, zmyć.


Maseczki Przeciwzmarszczkowe:

Maseczka bananowa:
Pół banana rozgnieść na papkę, dodać łyżkę otrębów migdałowych i tyle olejku migdałowego, aby powstała papka o konsystencji maseczki. Nałożyć grubo na twarz, 20 min. odczekać i spłukać letnia woda.

Maseczka algowa:
Łyżeczka miodu, kropla olejku różanego, 1/3 łyżeczki proszku z alg.
Olejek zmieszać z miodem, na koniec dodać algi. Nałożyć na twarz po 15 min. Zmyć ciepłą wodą.

Maseczka truskawkowa:

Spłyca bruzdki, napina skórę i rozjaśnia przebarwienia.
5 dojrzałych truskawek, łyżka oleju sojowego. Truskawki rozgnieć, zmieszać z olejem. Papkę nałożyć na twarz, zmyć po 20 min.

Maseczka pomarańczowa:
Przywraca skórze sprężystość i jędrność, spłyca bruzdki i zmarszczki.
2 łyżki twarożku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sok z połówki pomarańczy. Zmiksować składniki. Nałożyć papkę na twarz, szyję, dekolt. Po 20 min zmyć letnią wodą, na koniec skórę spłucz zimnym strumieniem.

Maseczka białkowa (do cery tłustej):

Doskonale wygładza. Białka z dwóch jajek ubić na sztywną pianę i cienką warstwą nałożyć tylko na twarz. Maseczkę zmyć ciepłą wodą.

Maseczka ziemniaczana (do cery suchej):

Maseczka wygładzająca. Średniej wielkości surowy ziemniak zetrzeć bardzo drobno na tarce. Całość wymieszać, bo sok może oddzielić się od reszty. Nałożyć na twarz, po ok.15 min zmyć letnia woda.

Maseczka z siemienia lnianego (do cery wrażliwej):

Maseczka wygładzająca. Dwie łyżki siemienia lnianego zalać 4 łyżkami gorącej wody (ale nie wrzącej!). Przykryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy woda stanie się oleista, wymiesza dobrze nasiona. Nakładać na twarz, po 15 min spłukać letnią wodą.

Maseczka amerykańska (dla skóry zmęczonej i suchej):

Odświeża, ożywia i wygładza zmęczoną skórę, a suchą czyni delikatną i sprężystą.
Świeżo ugotowany, duży ziemniak w łupinie obrać, rozgnieść i zmieszać na papkę z odrobiną świeżego mleka i żółtkiem. Papkę podgrzać, wstawiając do gorącej wody i możliwie ciepłą kłaść na twarz, przykryć gazą i ręcznikiem w celu utrzymania wysokiej temperatury przez kilka minut. Po 20 min zmyć ciepłą, a potem jak najzimniejszą wodą.

Maseczka ogórkowo – śmietanowa (dla skóry suchej):
Doskonale nawilża i nadaje się, jako kuracja przeciwzmarszczkowa. Średni świeży ogórek obrać dokładnie ze skórki. Zetrzeć drobno na tarce i wymieszać z sokiem, który się oddzielił. Do papki dodać 2 łyżki śmietany. Nałożyć na twarz na ok. 15 min. Zmyć letnią wodą.

Maseczka twarogowo-ogórkowa:
2 czubate łyżki twarogu, 1/4 ogórka
Zmieszać twaróg i umyty starty (drobno) wraz ze skórką ogórek. Mieszaniną posmarować twarz i szyję, spłukać po 20 minutach zimną wodą.

Maseczka z brzoskwini (dla cery dojrzałej, zwiotczałej, także starzejącej się):

Dojrzała brzoskwinia, surowe żółtko, łyżka mąki, łyżeczka oliwy.
Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić w kawałki, przetrzeć przez sitko. Dodać żółtko, mąkę i oliwę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy i nałożyć na twarz i dekolt. Po 15 min zmyć letnią, przegotowaną wodą.





 
Na szyję i dekolt:

Pielęgnacja skóry octem jabłkowym:
Skóra szyi i dekoltu jest szczególnie cienka, wrażliwa i ma skłonności do powstawania zmarszczek. Pielęgnacja tych miejsc jest bardzo ważna. Nacieranie skóry mieszanką octu z wodą w proporcji 1: 1 odżywia i pielęgnuje. Tak przygotowana mieszanka nadaje się również, jako tonik do twarzy. Ocet jabłkowy w naturalny sposób przywraca skórze płaszcz ochronny i utrzymuje zdrowy wygląd.

Maseczka bananowa:
Banany zawierają dużą ilość magnezu. Zgnieciony, dojrzały banan wymieszać z małym kubkiem jogurtu naturalnego. Rozłożyć maseczkę równomiernie na dekolt i pozostawić 20 min. Zmyć letnia woda.

Maseczka z awokado (na szyje i dekolt):
Rozgnieść dojrzale awokado z 2 łyżkami miodu, dodać łyżeczkę olejku migdałowego.

Maseczka z oleju (dla suchej, szorstkiej skóry):

Podgrzany olej nałożyć na szyje i dekolt, przykryć folią spożywcza, na to położyć ręcznik. Pozostawić na 20 min.

Maseczka z jabłka (na dekolt):
Zetrzeć dwa jabłka na mus, nałożyć na dekolt na 10 min.

Maseczka z białka (na dekolt):
Białko (nie ubite!) rozsmarować pędzlem na skórze. Pozostawić na 10 min. i spłukać ciepłą wodą.

Na włosy i głowę:

Żółtkowa I (na zmęczone słońcem włosy):

Żółtko wymieszać z łyżką octu jabłkowego. Wmasować w świeżo umyte włosy. Po 30 min. dobrze spłukać. Uwaga! Spłukiwać tylko zimna woda, gorąca powoduje ścięcie żółtka!.

Żółtkowa II (nadaje połysk):

Żółtko zmieszać z 3 łyżkami oleju roślinnego, dodać na koniec ½ łyżeczki soku z cytryny. Rozłożyć na suche włosy, po 15 min. Zmyć.

Oliwkowa (przeciwłupieżowa, odżywiająca):
Skore głowy i włosy dobrze pomasować oliwa z oliwek. Dobrze jest pozostawić to na noc lub cały dzien. Dobrze umyć.

Z olejku awokado (nadająca połysk włosom):
2 żółtka zmieszać z łyżka olejku awokado. Na umyte włosy rozłożyć i pozostawić 10 min. Zmyć dobrze.

Algowa (na loki):
Łyżeczkę zmielonych, czarnych alg zmieszać z 200 ml wody. Nałożyć na włosy na 20 min., spłukać.

Glinkowa (peeling na włosy):
Glinkę zmieszać z woda na papkę. Nakładać na mokre włosy i skore głowy, po 20 min. dobrze spłukać.

Śmietankowa (na zniszczone, zmęczone włosy):

2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu) zmieszać z kilkoma kroplami olejku z kiełków pszenicy i łyżeczka soku z cytryny. Wmasować we włosy, pozostawić 15 min. Dobrze spłukać.

Szampon cytrynowy:
Łyżeczka skorki z cytryny (tylko żółta część), 2 łyżeczki soku z cytryny i pól filiżanki szamponu. Zetrzeć drobno skore cytrynowa, pozostawić kilka dni do wyschnięcia. Po wyschnięciu zmieszać wszystkie składniki i ostrożnie ogrzać (nie gotować!). Przecedzić przez filtr do kawy i napełnić pusta butelkę po szamponie. Szczególnie polecane do jasnych włosów.
 

Maseczka na włosy.
Żółtko jajka wymieszaj z sokiem z cytryny.
2 wariant: Żółtko jajka, sok z cytryny, olejek rycynowy i nafta kosmetyczna. Dokładnie wymieszać, wmasować w skórę głowy i włosy, nałożyć na głowę worek foliowy i owinąć ręcznikiem, tak aby było ciepło, bo ciepło wpływa na działanie maseczki. Po ok. 30 minut dokładnie spłukać szamponem. Włosy rewelacyjnie lśniące

Maseczka na włosy II
Składniki: 10 dag drożdży,
2 żółtka jajek,
2 łyżki nafty kosmetycznej,
1 łyżeczka olejku rycynowego.

Przygotowanie: Rozetrzyj drożdże na papkę, dodając pozostałe składniki. Maseczkę rozprowadź na suchych włosach, wcierając w skórę głowy. Potem nałóż czepek, owiń ręcznikiem na 30 min lub dłużej.
Następnie umyj włosy delikatnym szamponem. Maseczkę stosować raz w tygodniu.
Najlepiej przed nałożeniem podgrzać wszystkie składniki.

Przepisy na maseczki wzięte ze strony http://www.przykominku.pl.tl/

3 komentarze:

  1. Do cery trądzikowej rewelacyjna jest maska z dodatkiem miodu Manuka - najlepiej zmieszanego z jogurtem lub płatkami owsianymi. Działa super oczyszczająco, antybakteryjnie i wygładzająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałam tej z miodem i mlekiem i jestem bardzo zadowolona! Skóra miękka i nawilżona, a świadomość, że to naturalny produkt, bez żadnych świństw, poprawia samopoczucie :)

    OdpowiedzUsuń